Измаил » Новости » 2012 » Октябрь » 30

Выборы в Украине прошли с нарушениями (на укр. яз)

30 Октября 2012 1595 0.0 maxterdesign

Выборы в Украине прошли с нарушениями (на укр. яз)


По мнению специалистов, парламентские выборы в Украине 2012 года имели ряд существенных нарушений, которые, как ни странно, не вызвали никакого скандала. Предлагаем вам ознакомиться с наблюдениями экспертов самостоятельно и сделать выводы (далее - цитатный материал)

Від початку вересня станом на 12:00 29 жовтня 2012 р. проект ElectUA отримав 1640 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Найбільший пік активності надання громадянами інформації про порушення припав на останній день передвиборчої кампанії – 26 жовтня – і безпосередньо на день голосування. Від 7:00, 28 жовтня віртуальна інтерактивна платформа ElectUA отримала 370 повідомлень (що складає 22,5 % від кількості всіх отриманих повідомлень).

ПІД ЧАС ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ проект зафіксував такі найтиповіші порушення:
• Порушення правил передвиборчої агітації, «чорний піар»;
• Участь та вплив посадових осіб на електорат та хід виборчого процесу;
• Підкуп виборців;
• Залучення неповнолітніх до передвиборчої агітації.

Порушення в роботі виборчих комісій. Це – системне порушення, яке тісно пов’язане із використанням адмінресурсу. У цьому аспекті варто звернути увагу на махінації зі списками виборців – внесення до списків імена померлих або взагалі неіснуючих людей, а також створення перешкод у роботі місцевих виборчих комітетів органами самоврядування, якщо політичні погляди голови комісії не збігаються із політорієнтацією голови місцевого самоврядування. Часто члени виборчих комісій виходили з їх складу із якихось формальних причин, коли справжнім приводом для цього була, знову ж таки, їх партійна належність.

Цікавими є випадки, коли головою виборчої комісії призначалися люди із обмеженими фізичними можливостями. Так, у селищі Бужанка, Іваничівського району Волинської області головою виборчої комісії № 070161 було призначено сліпу людину (інвалід першої групи по зору).

Участь та вплив посадових осіб на електорат та хід виборчого процесу. Це – не новація для пострадянського простору, але передвиборчі перегони-2012 характеризуються тотальним і неприхованим тиском чиновників усіх рівнів. Наприклад, команда проекту ElectUA зафіксувала, що у виборчому округу № 125 кандидата в народні депутати Андрія Лопушанського відкрито підтримував мер міста Самбора Львівської області. Він брав участь у більшості зустрічей кандидата із виборцями. А передвиборчу агітацію Миколи Джиги (голова облдержадміністрації на Вінниччині, суб’єкт висування Партії Регіонів) - кандидата по одномандатному округу № 15 – розміщували працівники територіального управління МНС. Подібних повідомлень ElectUA зафіксував десятками у різних регіонах України.

Учасники передвиборчої капанії-2012 використовували безліч нових способів підкупу виборців. Програма роздачі продпакетів була виконана більшістю політичних сил, але було виявлено і оригінальні випадки. Наприклад, на дверях будинків житлового комплексу «Брест-Литовський» у с. Чайки Київської області з’явилося запрошення пройти безкоштовний медичний огляд з ініціативи народного депутата України в окрузі № 95 Петра Мельника.

У ДЕНЬ ГОЛОСУВАННЯ найбільш типовими та масовими були такі порушення:
• «Каруселі» – виборцям пропонувалось за винагороду віддати голос за якусь з партій та надати докази, зафіксувавши свій бюлетень після заповнення, чи вкинути вже заповнений бюлетень. Найбільше випадків було зафіксовано у міських «спальних районах» столиці та містах-сателітах, наприклад, неподалік м.Києва у містах Боярка та Ірпінь;
• Незрозуміла ситуація з позначками «вибув». Позначки «вибув» були відсутні навпроти імен/назв партій, котрі справді вибули з передвиборної боротьби, або навпаки доставлялись навпроти імен чинних кандидатів. Так, в с.Котівка Гусятинського району Тернопільської області члени ДВК №610228 виконували штампування бюлетенів в ході голосування на дільниці;
• Махінації зі списками виборців. На всій території України реєструвались випадки внесення до списків людей осіб, які ніколи не проживали за певними адресами, натомість в списки голосування на дому вносились люди, які не подавали відповідних заяв, і навпаки, виборцям відмовлялось у праві проголосувати на дому з різних причин;
• Масові проблеми у виборчих дільницях, що розташовувались у медичних закладах. На пацієнтів вчинявся тиск, створювались різноманітні перешкоди для волевиявлення виборців, наприклад, до комісії привозили менше бюлетенів ніж було зареєстровано виборців. Яскравий приклад - Вінницький обласний туберкульозний диспансер, де для 250 зареєстрованих виборців завезли 90 бюлетенів для голосування.
• Створення перешкод для роботи виборчих дільниць після їх закриття, вкидання додаткових бюлетенів після закриття виборчих дільниць;

ХАКЕРСЬКІ АТАКИ. У день виборів 28 жовтня 2012 р. від 14:30 почались DDOS атаки на веб-ресурси громадських організацій, які ведуть моніторинг виборчих порушень. Водночас було «покладено» сайти проекту МГО «Інтерньюз-Україна» ElectUA.org, карта порушень ОПОРИ та «Майдан». З характеру атак видно, що вони відбуваються з України, оскільки найбільш постраждали модулі сайтів, які розташовані на українських серверах. Атаки продовжуються з невеличкими перервами і до середини дня 29 жовтня.

Громадські організації працюють над відновленням технічних потужностей. Але всі отримані дані про порушення було збережено і способи подачі інформації також залишилися неушкодженими. Зокрема, в проекті ElectUA.org працюють всі механізми повідомлення про порушення (Facebook анкета, Twitter, електронна пошта, «телефонна гаряча лінія»), окрім он-лайн анкети на сайті. Тому всі громадські організації закликають продовжувати повідомляти про факти виборчих порушень у звичному режимі. Основні модулі проекту ElectUA.org доступні за старою хостінговою адресою electua.org

Довідка: Метою проекту ELECTUA.ORG є залучення громадян, спостерігачів та суб’єктів виборчого процесу до фіксації порушень під час парламентських виборів-2012 та візуалізація отриманих даних на віртуальній мапі. Проект реалізує МГО «Інтерньюз-Україна» у партнерстві з Комітетом виборців України, Громадською мережею ОПОРА, Лабораторією законодавчих ініціатив, громадським рухом «Чесно».

Контакти: Віталій Бохняк, ElectUA менеджер vbolkniak@internews.ua
Тел.: +38 (044) 458 44 40; +38 (050) 463 54 64

Новости по теме:

Комментариев: 1
1 Kri  
Страховая компания может обеспечить нам поддержку во время стихийных бедствий. А коррупция - и есть стихийное бедствие.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]